Votăm sau ne plângem

Neața! Cum ziceam, încerc să nu mai scriu chiar despre orice știre, deși tare mult mi-ar plăcea să-i noroiesc și-n scris, că verbal sunt cel mai bun exemplu de vulgaritate. Așa că, dacă tot sunt în concediu, am zis să aloc puțin timp alegerilor.

După câteva click-uri, am dat peste rezultatele localelor din 2016. Vă pun mai jos o listă cu primarii pe partide, să aveți idee cam de ce începe să mi se ia de bătut câmpii despre politică.

  • 1677 primari PSD
  • 1081 primari PNL
  • 18 primari PMP
  • 53 primari independenți
  • 195 primari UDMR
  • 64 primari ALDE
  • 1 primar Partidul Verde
  • 26 primari UNPR
  • 3 PNȚCD

Mai sunt și câteva zeci de alianțe între psdiști, udemeriști și aldiști, că unde-s mulți, puterea crește, nu?

Acu, prezența la vot a fost în medie de 30%, ca întotdeauna! Și atunci, vin eu și mă-ntreb, în prostia mea, de ce plm se plânge atâta lume de ceea ce se întâmplă în țară? Că văd tot mai mulți nemulțumiți ba de drumurile zdrențuite, ba de terenurile retrocedate abuziv, chiar de construcțiile fără autorizații, dar nimeni nu-i întreabă dacă au fost la vot!

Mă, io știu că atunci când mă doare ceva, merg la doctor! Dacă mă interesează situația politică, merg la vot, nu? Că doar așa te vindeci, nu butonând telecomanda și postat nemulțumiri!

În aceeași dezordine de idei, țin să vă anunț că legea care obligă cetățenii să meargă la vot a fost adoptată de 22 de țări. Doar 11 din acestea o pun în aplicare, dar e un început. Așa mi se pare corect!

Votul este un drept și o responsabilitate. Dacă votul va deveni obligatoriu, atunci guvernul va fi reprezentat de majoritatea populației, nu doar de câțiva. Campaniile electorale nu vor putea ținti doar anumite grupuri sociale. Drept urmare, politicienii vor încerca să acopere toate nevoile populației, vor apela la transparență și nu la doctrina de ”buricu` pământului”.

Veți spune că există riscul de votat la întâmplare, de încălcat dreptul la alegere, dar aici intrăm puțin în educația societății. Nu putem avea pretenții de la cei ce refuză să voteze, dacă noi nu ne-am ocupat de educarea lor. Cum ni-i creștem, așa îi avem!

Bună dimineața, frumoșilor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: