Societatea și rasismul

Neața! N-am înțeles niciodată rasismul, dar presupun că face parte din societate. Locuiesc într-o țară în care rasismul este pedepsit prin lege, cu amenzi usturătoare și interdicții. Povestea de mai jos se întâmpla la un an de când descoperisem societatea în care trăiesc. Și da, a fost un șoc! Dar a fost o experiență necesară formării mele pe alte tărâmuri decât cele natale.

Acu` 4 ani ajunsesem la capătul răbdării din cauza șefei mele. O englezoaică care din “fucking eastern european” nu mă scotea, totul spus cu zâmbetul pe buze, sub formă de glumă. În perioada brexitului am trecut prin întrebări de genul “când pleci acasă?” sau “asta nu e casa ta!”. Începusem să răsuflu ușurată când vedeam că nu sunt pe tură cu ea. Încercase în nenumărate rânduri să îmi dea avertismente la dosar, în condițiile în care greșelile nu le făceam eu. Citisem regulamentul, știam cum pot să mă apăr, dar mai știam că, apărându-mă, îi fac rău.
Până într-o zi! Evident, a încercat să dea vina numai pe mine pentru o greșeală pe care o împărțeam cu o colegă. A urmat o ceartă, ea s-a certat, eu am sfidat-o. Știam exact ce butoane să apăs. Și a fost rasistă. A urmat plângerea mea, suspendarea ei, apoi concedierea ei pentru rasism după 26 de ani în cadrul companiei.
Îmi știam drepturile, citisem toate regulamentele, și mai aveam și o târlă de martori.
Există rasiști și aici (de aici și ”minunatul” Brexit), doar că societatea nu le permite să se manifeste. Cât despre educație, noi nu vedem oamenii în culori, ci în funcție de fapte și comportament. Așa se trăiește civilizat!
Bună dimineața, frumoșilor!

One thought on “Societatea și rasismul

 1. Nu-ți vreau să diminuez situația cu jigodia, doresc să mă leg strinct de întâmplarea geopolitică legat de UK. Eu relatez de aici, din țărișoară, ce am văzut. Am văzut pe canalele de televizor româneşti sfertodocţi șovăielnici cu fumuri & filfizoneală care afirmau că britanicii sunt „[…]nişte idioţi” pentru că s-au retras din UE: „[…]nişte proşti şi se va alege praful de ei.”

  Eu tind să fiu în dezacord total cu mioriticii.

  Marea Britanie, Marele Regat, a micționat cu jet pe moneda unică €uropeană şi are o liră tare… pentru că îşi permite să o aibă.
  Are centrul financiar al regiunii, din Europa de vest, are cele mai respectate instituţii pe teritoriu, a făcut recent o înțelegere cu Huawei… pentru că ei pot să facă asta, spre deosebire de pigmei.
  A micționat cu jet pe Schengen & pe mai multe altele… pentru că au putut, iar alții (mititeii) nu pot.
  Toţi şefii guvernelor şi statelor europene se milogeau de David Cameron să nu declanşeze referendumul promis în campania electorală dorită de electorii britanici, încât îi satisfăceau orice dorinţă în consiliu (Consiliul european). Cameron, având presiune populară puternică din ţară, nu a putut să ignore cererile populației (făcând comparație, spre deosebire de situația noastră și demiterea lui Traian Petrov Băsescu).

  Românii (printre care și tu), est europenii ca un tot, se duc să muncească pe bani [foarte] mulţi într-o ţară civilizată fiindcă Regatul Unit nu este plină de tâmpiţi.
  Din secunda nopții tragerei de sorți, Uniunea Europeană nu mai are nicio universitate în topul 25 celor mai bune universități de pe planetă. Oxbridge (Oxford+Cambridge), Univerisity College London, Imperial College London sunt ale Regatului care, cel din urmă, a inventat The Common Law. Top 25. Numai ‘copilașul rebel’ de pe continentul tânăr le are pe aproape toate celelalte pe lista top 25.

  Când mioriticii proşti, șovăielnici, servanți tributariști de la noi nu ajung la struguri, că n-au cum să-şi depăşească condiţia se lachei comunistarzi și/sau ‘securici’, zic că sunt acri.
  Înseși discuția despre cum se va descurca Regatul este total avariată și proastă. Viitorul acesteia va fi ca și trecutul său, adică „Great”; fix pe dos decât viitorul mămăligilor care se cacă în fundu’ curții & poartă grijă la alții.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: