Vasilica Viorica Dăncilă, un personaj care ne-a umplut casa din ianuarie 2018, și nu buzunarele așa cum se lăuda. Membru pesede din 1996, doamna din Roșiorii de Vede a reușit să urce treptat din consilier local, județean și apoi președinte al Organizației PSD din orașul Videle. Se pare că aerul de Teleorman a ajutat-o să urce și mai sus, în 2009 fiind aleasă europarlamentar. Din ce spun gurile rele, plimbatul hârtiilor era principala preocupare a doamnei, cel puțin până în al doilea mandat care a început în 2014. Atunci a intrat direct în Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, ceea ce mă duce cu gândul că i-a oferit minunata experiență la coceni pe care ne-a expus-o atâta amar de vreme. (îmi cer scuze, nu mă pot abține)
În primul discurs, după numirea în funcție, se lăuda că face 350 de km de autostradă și 250 de km de cale ferată, construiește 2500 de grădinițe și creșe, modernizează 2000 de școli și ridică 8 spitale regionale! A declarat de nenumărate ori că a scos țara din noroaie, în condițiile în care ea se deplasa cu elicopterul din lipsă de autostrăzi. A zis că pesedeu a construit 500 de kilometri de autostradă, deși în realitate, ei doar au inaugurat 373 de km în total, în ultimii 10 ani, infrastructură dezvoltată de alte guverne. Nu a existat oraș unde să nu fi fost huiduită sau așteptată de protestatari, ea declarând că nu le înțelege nevoia de ură. (Cu această ocazie, a învățat să alerge pe tocuri, cu cocu-n vânt și cu plumbuita după ea.) A reușit să atragă atenția prin gafe de gramatică, dar și de geografie, frecvent trezită în alt oraș decât credea că este. La întâlnirile protocolare cu înalți demnitari ai diferitelor țări, doamna a avut grijă să pară ca un plod nesupravegheat. Nu cred că o făcea din prostie, ci din inconștiență. Numirea ei în această funcție a fost, de altfel, o inconștiență totală din partea lui dragnea. Puțin știa el că din marionetă, diva de Videle se va transforma în ”mâna de fier în mănușă de catifea”.
A mărit salariul minim pe economie, punctul de pensie, dar nu înainte de a da pensii speciale tuturor putorilor care decid soarta țării în parlament. În iunie bugetul sănătății era compus din 80% salarii, iar restul pentru medicații și consumabile. Nu vorbim de investiții, că bolnavii sunt obișnuiți să doarmă câte doi într-un pat, iar medicamentele sunt cumpărate de la farmacia din colț. Facturile de electricitate au crescut cu cel puțin 10% în ultimele 6 luni, ceea ce va duce la dezvoltarea industriei de lumânări. Consecințele guvernării defectuoase a îndatorat România, a dus-o pe primul loc la rata inflației în Europa, și a depășit deficitul bugetar în prima jumătate a anului față de cel din perioada crizei. Pe scurt, cifrele arată că România se duce la vale pe plan economic, și asta numai datorită împrumuturilor externe haotice pe care pesedeu le-a tot făcut cu majorările necontrolate ale veniturilor.
Referitor la legislație și codul penal, mânuită de dragnea, a reușit să dea legea recursului compensatoriu, care a permis eliberarea din închisoare a peste 16000 de deținuți, 1000 dintre aceștia recidivând în prima lună. A încercat tot felul de variante de ordonanțe de urgență, cumva corelate cu amnistia și grațierea, deși repeta de fiecare dată că orice decizie a parlamentului nu înseamnă o renunțare la lupta cu corupția. E puțin cam absurd să vorbești despre lupta anticorupție când sforile îți sunt trase de păpușarul șef. A reușit să anuleze completurile de judecători, pe motiv de numire neconstituțională, eliberând astfel câțiva politicieni și interlopi din pușcărie. Toate aceste mișcări inutile în justiție doar pentru a-și salva mentorul, în timp ce promisiunile din programul de guvernare au fost uitate.
Doamna candidează la președinție, cuvânt pe care ea îl cunoaște sub altă formă. Speră să fie președinte pentru fiecare român, în special pentru cei care o votează. Neconflictuală din fire, a suspendat și eliminat din partid diverse fețe care i-au adus critici. La fiecare ședință a partidului (cexu cel de toate zilele), și-a amenințat supușii, că nu am cum să-i numesc altfel din moment ce stau sub ea. Unii au plecat, alții au fost dați afară pe motiv că strică imaginea partidului.
Mi-ar fi plăcut ca prima femeie prim-ministru să fie cineva pe care aș putea invita la cafea fără să-mi doresc să i-o vărs în poală. Nu s-a putut! Gramatică de nivelul clasei a doua, geografia tot p-acolo, integritate zero, comportament în ocazii speciale de toată rușinea, discursuri scrise pe genunchi și citite pe silabe, promisiuni deșarte și minciuni gogonate. Dorința ei de a candida ne arată ignoranța de care suferă. Nu poți să ai pretenții să fii președinte, când cea mai deșteaptă chestie pe care o poți scoate pe gură este ”he-he„!
Ieri, 10 octombrie, a fost demisă în urma unei controversate moțiuni de cenzură, cumva surprinsă dar și furioasă pe situație. Încă nu a înțeles că, de fapt, foile de pe care citește ea sunt doar în scop electoral, adevărul fiind evitat cu grație. Dar vă rog să mai adăugați și voi, că sigur mi-a scăpat ceva, iar dacă este cineva care votează cu doamna, am să-l rog să ne spună și nouă argumentele care l-au convins (dar să nu fie luate de la antena3).
Bună dimineața, frumoșilor!
Femeia asta a fost depăşită de situaţie încă din prima zi de când a fost pusă în capul trebii, ca să zic aşa. A dovedit că este realmente proastă când, deşi atacurile din presă şi de peste tot vizau în primul rând pregătirea ei precară, nici măcar nu a plecat capul de ruşine sau să o vedem măcar că se străduie pentru o apariţie cât de cât decentă. Şi ca orice prost, care nu e prost destul dacă nu e şi fudul, madam veorica s-a semeţit şi mai mult când toţi pupătorii şi sugacii din partid au declarat că o susţin pentru candidatura la preşedinţie.
Mie de un singur lucru îmi pare rău: că în niciun scenariu, oricât de plin de grozăvie ar fi, nu vom avea ocazia să vedem o confruntare directă între coana veorica şi Paleologu. Sau între ea şi Iohannis. Sau cu oricare dintre ei, cu Cumpănaşu de pildă. Îţi dai seama cum s-ar vinde toate floricele şi seminţele şi ce rating ar avea televiziunile atunci? Dar nu, eu zic că pe la spate, veorica îşi va pierde orice sprijin politic chiar în plină campanie electorală iar noi, după atâtea luni de chin şi suportabilitate, vom fi vitregiţi de bomboana binemeritată de pe coliva pesedeului. Mi-e teamă chiar că va fi “convinsă” să-şi retragă candidatura în schimbul vreunui post călduţ prin vreo localitate obscură.